vineri, 20 august 2010

Botezul

Pe langa alte considerente legate de moralitatea botezului (este firesc sa fie botezate persoane care nu au posibilitatea de a fi de acord cu aceasta procedura sau de a o respinge?), ritualul botezului este si riscant.

In Republica Moldova un preot a omorat prin inecare un copil in timp ce-l boteza.

In imaginile filmate in timpul botezului, prezentate de publika.tv, se vede cum preotul apleaca copilul cu capul in apa de trei ori, fara sa-i astupe gura cu mana. Expertiza medico-legala a aratat ca micutul a murit asfixiat. Martorii citati de agentiile de presa basarabene sustin că micutul de o luna si jumatate a murit in bratele parintilor, in timp ce ieseau din curtea bisericii.

La insistentele celor de fata care i-au atras preotului atentia ca este ceva in neregula cu bebelusul, individul a replicat cu aroganta ca nu-i la primul lui botez, stie el ce face.

Politia a inceput o ancheta, in timp ce nemernicul are tupeul sa se pretinda nevinovat. Sper sa fie pedepsit asa cum merita.






fotografie din timpul savarsirii ritualului ucigas

Si in Romania a fost un caz - prin Sibiu, anul trecut. Un baietel de sase saptamani a murit la scurt timp după ce a fost botezat. Tragedia s-a intamplat chiar in timpul slujbei. Micutul a fost scufundat de preot in cristelnita de doua ori si, dupa ce a fost pus pe masa, a inceput sa se invineteasca. Ulterior, copilul a intrat in stop cardio-respirator. Disperati, parintii au chemat ambulanta, care l-a transportat la spital. In ciuda eforturilor medicilor, copilul a murit. Chiar daca initial l-a acuzat pe preot de neglijenta, pentru ca l-ar fi bagat pe copil cu capul in apa fara sa ii acopere gura cu mana, familia nu a depus plangere impotriva acestuia. Nu stiu prin ce metode reprezentantii BOR i-au determinat sa nu depuna plangere.

Evident, ambele cazuri sunt prezentate ca fiind "fara precedent". De fapt sunt primele cazuri despre care s-a aflat in mass-media. Dar putem fi siguri ca nu vor mai exista si alte astfel de incidente?

Este un motiv suficient macar pentru a amana ritualul botezului pana la o varsta mai inaintata, preferabil la o varsta la care cel supus acestui ritual sa decida de unul singur daca vrea sau nu sa i se supuna. Si evident, ar trebui renuntat la botezul, mult prea riscant, prin scufundare.

9 comentarii:

Adi spunea...

Tu tii cu sectantii... in ceea ce priveste botezul la majorat:))

abis spunea...

Nu stiu la ce "sectanti" te referi, dar intr-adevar sunt de parere ca oamenii ar trebui sa decida singuri, atunci cand au capacitatea de a lua decizii, daca se supun sau nu unui astfel de ritual. Nu sa decida altii (recte familia) pentru ei.

Adi spunea...

Sectanti de exemplu aia de pe blogul respectiv... care sustin ca trebuie sa se boteze la maturitate!
Mie personal nu mi se pare botezul cu nimic important.

abis spunea...

Nici mie nu mi se parea important pana cand am vazut ce tragedii se pot intampla din cauza acestui obicei.

Adi spunea...

Cea mai mare tragedie este ca devin ateisti cei care critica traditiile si concluzioneaza ca religia este gresita!

abis spunea...

In cazul asta, avem idei diferite despre ceea ce inseamna o tragedie.

Dupa parerea mea, nu poti numi tragedie o deconvertire, indiferent de motiv; pe cand pierderea vietii unui copil, indiferent de motiv, este cu adevarat o tragedie.

Adi spunea...

De ce?
Cand mor oamenii din cauze naturale de ce nu este o tragedie?
Mie mi se pare mult mai grav sa moara cineva spiritual decat fizic.
In cu totul alta ordine de idei, nu mai postez niciodata pe blogul aluia.
Nu mai posta nici tu!:)

abis spunea...

Am spus ca pierderea vietii unui copil, indiferent de motiv, este cu adevarat o tragedie. Tu ce ai inteles din expresia indiferent de motiv?

Decid singur ce bloguri citesc si pe ce bloguri comentez.

Adi spunea...

Mea culpa.
Atunci decide singur sa nu mai postezi pe blogul aluia!:)