vineri, 17 octombrie 2008

Despre anestezie

Stiinta medicala a reusit, in zilele noastre, sa elimine durerea pe care o resimt femeile in timpul actului nasterii. Folosind medicamente, inhalanti, anestezie epidurala, nasterea unui copil poate avea loc fara dureri insuportabile din partea femeii. Este aceasta un lucru bun, din punct de vedere crestinesc, sau este o "lucrare a Satanei"? Sa vedem in biblie:

Geneza 3:16 Femeii i-a zis: „Voi mari foarte mult suferinta si insarcinarea ta; cu durere vei naste copii, si dorintele tale se vor tinea dupa barbatul tau, iar el va stapini peste tine."
Isaia 26:17 Cum se svircoleste o femeie insarcinata, gata sa nasca, si cum striga ea in mijlocul durerilor ei...

Deci, asa cum Eva s-a zvarcolit in chinurile nasterii, asa trebuie sa se chinuie orice femeie care naste. Este o pedeapsa data de Dumnezeu, de cand cu pacatul originar. Oamenii nu au dreptul sa intervina, atunci cand este vorba de o pedeapsa divina, nu?

In anul 1591, la Edinburgh, o femeie numita Euphanie Macalyane, nemaisuportand durerile nasterii, a rugat-o pe moasa Agnes Simpson sa-i dea un leac pentru a-i alina suferinta. Pe vremea aceea James VI (1566-1625) era rege in Scotia. Este acel James care, devenind rege al Angliei in 1603, a autorizat traducerea bibliei in limba engleza (traducere cunoscuta ca King James Version, sau Authorized Version). Si acest rege cucernic, auzind despre marsavia asta, a condamnat-o pe pacatoasa de Euphanie sa fie arsa de vie. A fost avertismentul prea-crestinului rege la adresa oricarei femei care ar indrazni sa scape de blestemul Evei.

Descoperitorul anesteziei pentru femeile in travaliu a fost tot un scotian, James Baker Simpson (1811-1870). Dupa multe incercari si esecuri el a obtinut un succes uimitor, folosind cloroformul. Pe 10 noiembrie 1847, intr-o adresa trimisa catre Edinburgh Medico-Chirurgical Society, Simpson raporta ca a testat analgezicul de treizeci de ori, si a avut succes in fiecare caz. Nedorind sa pastreze descoperirea doar pentru pacientele sale, a vrut sa o faca cunoscuta, pentru ca nici o femeie sa nu mai treaca prin dureri inspaimantatoare la nastere.

Reactia Bisericii Calvine Scotiene a fost rapida si furioasa: "Ce inventie satanica!", "Ce rusine pentru Edinburgh!" strigau cucernicii crestini. Obiectau ei cum ca "Nu a spus Atotputernicul ca femeile trebuie sa se chinuie la nastere? Durerea a fost vointa lui D-zeu, si oamenii nu au voie sa se revolte ipotriva vointei sale!". Norocul lui Simpson ca pedeapsa cu arderea pe rug pentru erezie fusese abolita... Asa ca prea-cucernicii au recurs la alte metode: in biserici femeilor insarcinate li se spunea sa refuze tratamentul acesta diavolesc, altfel copiii lor urmand sa nu fie botezati. Dar amvonul nu a fost singurul loc de atac impotriva pacatosului de Simpson. Biserica a trimis circulare tuturor medicilor din Edinburgh, cu urmatorul continut: "To all seeming, Satan wishes to help suffering women but the upshot will be the collapse of society, for the fear of the Lord which depends upon the petitions of the afflicted will be destroyed". Adica, fara suferinta la nastere, lumea urma sa fie plina de atei fara teama de Dumnezeu...

Doctorii din Edinburgh erau, in general, buni crestini. Asa ca au consimtit sa-l condamne pe Simpson si monstruasa lui descoperire. In apararea lui, Simpson a invocat Geneza 2:21, in care Dumnezeu il adoarme pe Adam inainte de a-l lasa fara coasta din care o face pe Eva. Oamenii dreptei credinte au replicat ca "operatia" la care a fost supus Adam a avut loc inainte de Pacat, iar blestemul adresat de catre D-zeu Evei, dupa. Asa ca Simpson a ramas pus la index. Asa merita, pacatosul...

Asta pana cand insasi regina, capul bisericii anglicane, insarcinata fiind, a decis sa apeleze la anestezie in timpul nasterii.

Niciun comentariu: