vineri, 17 octombrie 2008

Morala biblica

Haideti sa vedem ce spune Biblia despre bunatate, dreptate, bonomie, moralitate si respectul familiei, prietenului si vecinului. Sa trecem deci in revista cateva aspecte de morala sexuala ce se gasesc in Biblie.

Incep cu Geneza 19. Citim aici ca doi ingeri sunt oaspeti in casa lui Lot, cand "barbatii orasului" vin la casa acestuia, si Geneza 19:5-8 zice:

"Si ei il chemara pe Lot si ii spusera acestuia, unde sunt dar barbatii care au venit la tine noaptea asta? Adu-i la noi ca sa-i putem cunoaste. Si Lot iesi afara la ei si inchise usa dupa el si spuse, va rog fratilor nu fiti haini, uitati-va aici, am doua fete care nu au cunoscut barbat; va rog, lasati-ma dara sa vi le aduc voua, si faceti-le lor ceea ce va va placea; numai nu faceti nimic acestor oameni, fiindca au venit sub umbra acoperisului casei mele."


Ce fel de tata si-ar oferi copii unei gloate pentru a fi folositi de aceasta "cum crede de cuvinta"? Voi fi cinstit cu voi: daca ati fi oaspeti in casa mea, v-as proteja cu toate puterile mele, insa daca s-ar ajunge la punctul sa am de ales intre voi si copii mei, voi ati fi sacrificatii! Si as astepta la fel din partea voastra, daca ar fi sa fiti obligati sa alegeti intre mine si copii vostri. Daca ar fi Dumnezeu insusi, daca exista un Dumnezeu, el s-ar duce inaintea copiilor mei la gloata. Nu sunt crestin. Sunt foarte pro-familie, si copii mei nevinovati trec inaintea oricui.

Insa povestea nu se sfarseste aici, ea continua si continua urat. In Geneza 19:31-32, fetele lui Lot vorbesc intre ele: "Si cea mai mare zice celei mici, tatal nostru e batran, si nu mai este nici un barabt in tinutul acesta ca sa intre la noi, dupa obiceiul tuturor tarilor; hai vino sa-l facem pe tatal nostru sa bea vin, si sa ne culcam cu el, astfel incat sa pastram samanta tatalui nostru". Si aceasta poveste continua pana la Geneza 19:36 care zice: "Si astfel ramasera ambele fete ale lui Lot insarcinate de tatal lor". Acum, eu stiu ca voua celor care credeti ca Biblia este "cuvantul Domnului", nu asta va zice Bibila, dar mie asta imi zice: ambele fete ale lui Lot sunt gravide cu tatal lor. Aceasta poveste pentru mine este o murdarie pur si simplu, dar altii spun ca nu este murdarie si nu este imoralitate in Biblie, deci n-am de unde sa stiu ce spune aceasta poveste altora. Pentru mine, este o murdarie.

Haideti dar sa consideram "Justitia lui Dumnezeu", asa cum ne apare ea din Biblie. Regele David a obtinut una din multele sale sotii prin rapire, viol si omucidere. Povestea se afla in Cartea a II-a a lui Samuel, capitolul 11, si versul 4 zice: "Si David trimise mesageri s-o aduca; Si ea a venit la el, si el s-a culcat cu ea..."

Povestea continua si Biblia ne spune ca Bathsheba ramane gravida. David ucisese pe sotul acesteia, iar in versurile 26 si 27 citim: "Si cand sotia lui Uriah auzi ca sotul ei era mort, ea planse pe sotul ei. Si cand trecura zilele de jale, David trimise si o adusera la casa lui, si ea deveni nevasta lui, si ea ii nascu un fiu. Insa ceea ce a facut David ii displacu Domnului."

Foarte bine! Acum vom avea sansa sa vedem dreptatea lui Dumnezeu in actiune. Cum l-a pedepsit Dumnezeu pe David pentru aceste crime groaznice? Cum credeti voi ca ar trebui pedepsit un astfel de om marsav? Ei bine, pedeapsa pe care Dumnezeu a dat-o lui David pentru crimele sale oribile, poate fi citita in Cartea a II-a a lui Samuel, capitolul 11: "Si Domnul a lovit copilul pe care-l nascuse lui David nevasta lui Uriah, si a fost greu bolnav". Si versul 18 zice: ’Si se intampla ca in a saptea zi, copilul sa moara". Idea de justitie a lui Dumnezeu in legatura cu uciderea sotului Bathshebei, a fost ca Dumnezeu insusi sa omoare copilul inocent al acesteia. Aceasta este "dreptatea lui Dumnezeu", conform Bibliei crestine.

Exodul 22:18 zice: "Nu trebuie sa rabzi ca o vrajitoare sa traiasca". Cand crestinismul a avut puterea, aceste opt cuvinte au facut ca sute de mii de oameni inocenti sa fie torturati si arsi de vii.

Porunca Domnului in Exodul 21:2: "Daca cumperi un rob evreu, 6 ani trebuie sa te slujeasca, iar in al saptelea el trebuie sa fie liber fara plata". Exodul 21:4 zice: "Daca stapanul lui i-a dat o nevasta, si aceasta i-a nascut lui fii sau fiice, sotia si copii ei trebuie sa fie ale stapanului, iar el sa iasa singur".
Exodul 21: 5,6 spune: "Si daca robul zice clar, ‘Eu iubesc pe stapanul meu, nevasta mea si copii mei si nu voi ca sa ies slobod’, atunci stapanul sa-l duca in fata judecatorilor si stapanul sa-i gaureasca urechea cu o sula, iar el sa-i ramana rob pe vecie".

Numeri 31:15: "Si Moise le spuse lor, ’Cum ? ati lasat in viata toate femeile?’ "
Si versul 17 si 18 zice: "Acum dar, omorati pe orice prunc de parte barbateasca, si omorati pe orice femeie care a cunoscut pe un barbat culcandu-se cu el; dar lasati in viata pentru voi pe toti pruncii de parte femeiasca si pe toate fetele cari n-au cunoscut impreunarea cu un barbat".

Biblia ne spune ca Dumnezeu este un criminal; ca Dumnezeu a ucis, sau a facut ca sa fie ucisi milioane de oameni nevinovati. Ca Dumnezeu a aprobat uciderea de civili, de copilasi mici, de batrani fara putere, de femei fara aparare, de prizonieri de razboi si chiar de biete dobitoace. Ne spune ca Dumnezeu a aprobat ordinele date soldatilor de catre Moise, ca acestia "sa tina fecioarele pentru ei". Asta este notiunea de morala pe care vrem sa o absolutizam?

Niciun comentariu: