luni, 3 ianuarie 2011

Cioara Mariana

Fetita mea (am mentionat-o intr-o postare precedenta) are obiceiul de a se culca impreuna cu una (sau, de multe ori, doua) dintre papusile ei.

De fapt nu ea se culca, ci le culca pe papusi, si in acest timp, intamplator, o fura si pe ea somnul... Ea este mare (are deja doi ani si zece luni, o adevarata domnisoara) si nu vrea sa doarma, ci sa se joace.

Si cum o papusa adoarme ce mai bine atunci cand i se canta ceva, mereu dupa ce o pun la culcare si ii inchid usa aud din camera fetitei un recital intreg (poate dura si o ora) in care ii canta si ii recita papusei ori papusilor cam tot ce-i trece prin cap, cantece, poeziile pe care le stie, ba uneori chiar le invata sa numere ori sa se poarte... Uneori le tine si cate o lectie de engleza... Ce mai, face un adevarat spectacol.




Intr-una dintre dupa-amiezile trecute, dupa ce a ajuns la culcare (evident, cu papusile) o aud prin usa cantand:

Melc, melc,
Codobelc
Scoate coalne boulesti
Si te du la balta
Si bea apa calda
Si te du la Dunale
Si bea apa tulbule
Si te suie pe bustean
Si mananca leustean

Apoi o aud fredonand ceva ce auzise putin mai devreme, gasisem pe youtube corul Madrigal:

Seala pe deal buciumul suna cu jaaaaaaaaaale....

Dupa care face o pauza (probabil uitase continuarea) si schimba registrul, trece la ceva de sezon. Unii membri ai familiei care impartasesc credinta crestina i-au cantat colindul Steaua, i-a placut linia melodica, asa ca l-a retinut si a inceput sa-l cante si ea, dar pe post de cantec de leagan pentru papusi:

Steaua sus lasale
Ca o taina mare
Steaua stlaluceste
Si lumii vesteste
Si lumii vesteste
Ca astazi culata
Pleanevinovata....
Aici are o mica ezitare. Urma, evident, Fecioara Maria naste pe mesia
Insa cuvantul "fecioara" ii creaza dificultati. Nu stie ce inseamna, nu i-a explicat inca nimeni. Nici nu face parte dintre cuvintele pe care este obisnuita sa le auda. Asa ca nici macar nu a inteles ca "fecioara" este un cuvant aparte... Continuarea cantecului, asa cum l-a inteles ea:

Cioala Maliana
Naste pe hamsia
Naste pe hamsia...

2 comentarii:

adevarul e la mijloc spunea...

E dulce...
A mea a depasit faza cu cantatul,de fapt nici la doi ani nu le canta,dar cu papusi tot se mai culca,desi are 12 ani.Doar le pune la punct(le smotoceste si le cearta) cand nu stau cuminti si cad din pat.

godless1859 spunea...

Fetiţa ta promite multe. Blasfemie la nici 3 ani... Nici eu nu am fost atat de precoce.