luni, 24 august 2009

Femeia in crestinism

Nu de putine ori unii crestini se impauneaza cu respectul pe care il acorda aceasta religie femeii, in contrast cu alte religii, cum ar fi islamul.

Sa vedem care este pozitia lui Evagrie Ponticul, monah si teolog celebru din secolul al IV-lea:

Vederea femeii e sageata otravita; raneste sufletul si-si varsa il el veninul, si cu cat ramane in el, pe atat puroi lucreaza in el.
Cine se fereste de aceste sageti nu va da pe la praznicele poporului, nici nu va umbla gura-casca pe la sarbatori; caci e mai bine sa ramana acasa petrecand in rugaciuni decat sa ajunga prada vrajmasilor socotind ca cinsteste sarbatorile


Fugi de intalnirea femeilor daca vrei sa fii cuminte, si nu le da indrazneala sa cuteze candva impotriva ta, fiindca la inceput fie chiar au, fie se prefac ca au evlavie, dar mai apoi indraznesc cu nerusinare toate.
La prima intalnire au privirea in jos, vorbesc bland si plang cu compatimire, au o figura nobila si suspina amar, intreaba despre neprihanire si asculta cu sarguinta.
Daca le vezi a doua oara, ridica putin capul.
A treia oara, se uita fara de rusine; de-abia zambesti, ca si izbucnesc in hohote de ras; dupa care se impodobesc si se arata elegante, arunca priviri care vestesc patima, isi intind sprancenele, clipesc din pleoape, isi dezgolesc gatul si bratele, fac figuri atatatoare cu tot trupul, spun cuvinte care inmoaie patima si-si gatesc o voce care sa incante auzul, asediind prin toate acestea sufletul.
Toate acestea devin pentru tine un carlig care te momeste spre moarte si un navod bine impletit care te trage spre pierzanie.
Sa nu te amageasca folosind cuvinte binevoitoare, fiindca in ele se ascunde raul venin al fiarelor.


Mai bine sa te apropii de un foc care arde decat de o femeie tanara, daca esti si tu tanar. Caci daca te apropii de foc si suferi durere, indata vei sari din el; dar odata imblanzit de vorbele femeilor, nu te vei departa usor


Daca ti-e mila de vrajmas, iti va fi dusman, iar daca cruti patima, se va scula iarasi impotriva ta


Nu-ti preda gandirea imaginarii unei femei, nici nu sta mult de vorba cu o fata care ti se arata, ca sa nu se aprinda in tine flacara placerii si sa nu arda aria de treierat a sufletului tau



Sa vedem si opiniile unora cu greutate si mai mare din punct de vedere teologic.

Sf.Augustin spune:

"Care este diferenţa dintre femei chiar dacă este o soţie sau o mamă. Refuz să cred că femeia poate fi om. Funcţia sa exclusivă este de a naşte copii."

Sf.Toma de Aquino:

"Cu privire la natura individuală, femeia este plină de defecte şi nelegitimă, pentru că ea este încă Eva cea amăgitoare şi din această cauză noi trebuie sa ne ferim de orice femeie"

Martin Luther:

„Dacă ele se vor îmbolnăvi sau chiar vor muri nu este nici o problemă. Lăsaţi-le să moară la naştere pentru că ele de asta există."


Apostolul Pavel:

„Femeia să primească învăţătură în tăcere, cu toată supunerea"
„Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii,nici să se ridice mai presus de bărbat ci să rămână în tăcere"
„Căci întâi a fost întocmit Adam ,şi apoi Eva"
„Şi nu Adam a fost amăgit;ci femeia s-a făcut vinovată de călcarea poruncii." Timotei
(2:11-14)

Sf. Tertulian:

„Voi (femeile) ştiţi că sunteţi la fel ca Eva? Dumnezeu a hotărât ca femeile să trăiască asftel; vinovatul aşa trebuie să trăiască.Voi sunteţi poarta răului.Voi aţi fost calea spre copacul interzis. "

Bineinteles, totul porneste de la cartea de capatai a crestinismului, de la biblie. Un singur citat, semnificativ:

Ecleziastul (7:26)„Şi am găsit că mai amară decât moartea este femeia, a cărei inimă este o cursă şi un lanţ şi ale cărei mâini sunt nişte lanţuri; cel plăcut Domnului scapă de ea dar cel păcătos este prins de ea."

3 comentarii:

Saturnine spunea...

Stiam ca se discrimineaza femeia si in crestinism, dar citind aceste citate, mi s-a facut realmente rau/greata .

Anonim spunea...

Am citit si pe alte site-uri despre statutul femeii in crestinism, scris frumos cu metafore inaltatoare si alte figuri de stil care sa infrumuseteze textul. Femeia e un mare 0 in crestinism. Rolul ei e de sotie, mama, casnica si nimic mai mult. E judecata daca participa la viata publica pentru ca locul ei e in casa, la vatra, in bucatarie si cu matura in mana. Ce sa mai vorbim de catolici unde pentru ei nasterea unei fetite e"o pierdere". Daca s-ar respecta toate astea si la noi in religie, nu am fi nici noi mai presus de femeile musulmane. Misoginismul din Biblie incepe si continua cu Schopenhauer si multi alti"filosofi". Eu una nu cred ca asa a vrut Dumnezeu sa fie. El ne-a facut egali.Atat femeia cat si barbatul participa la procreare, avem acelasi creier si sunt date care spun ca Isus inainte de rastignire a lasat biserica in mana Magdalenei dar aceste informatii au fost ascunse de preoti, care au facut din Magdalena o prostituata. Salve!

Elena Angela spunea...

Dumnezeu nu a vrut sa fie asa,dar a prevazut .Barbatul a devenit calaul femeii si la propriu si la figurat.Domnul Isus le- a pus pe picior de egalitate cu barbatii.Dar toti popii si pastorii nu vor sa accepte asta,si se iau dupa niste texte inserate in biblie decatre misoginii asa zis crestini