miercuri, 19 august 2009

Alcoolul, tutunul si biblia

Aud deseori ca un crestin adevarat nu are voie sa consume bauturi alcoolice ori sa fumeze.

Chiar asa sa fie? Hai sa vedem ce spune biblia despre asta.

Nu exista in biblie niciun verset care sa interzica fumatul. Fie si din motivul ca cei care au scris-o nu aflasera inca despre existenta acestei plante. Iar in privinta bauturii, unele dintre cele mai morale personaje biblice consuma alcool. De exemplu, Noe, imediat ce debarca din Arca, planteaza vie, culege struguri, face vin si se imbata atat de tare, incat zace gol (dupa care urmeaza povestea cu blestemul lui Ham, pedepsit pentru ca a acoperit goliciunea tatalui sau care zacea beat).

"Noe era om drept şi neprihănit între oamenii timpului său şi mergea pe calea Domnului." (Geneza 6:9)

"Atunci a început Noe să fie lucrător de pământ şi a sădit vie. A băut vin şi, îmbătându-se, s-a dezvelit în cortul său." (Geneza 9:20-21)

E clar deci ce are de facut un om neprihanit, care merge pe calea Domnului?

Alt personaj pozitiv este Lot. Dupa ce Dumnezeu ii omoara sotia si ginerii, nu conteaza aici motivele, Lot ajunge impreuna cu fiicele sale intr-o pestera de langa orasul Toar. In doua seri consecutive Lot este atat de beat, incat nu realizeaza ca face sex cu propriile lui fiice. Remarcabil este faptul ca poate intretine un act sexual intr-o asemenea stare avansata de ebrietate, insa asta este alta discutie. Din nou, niciun cuvant de repros la adresa lui Lot. Deductia este simpla: ce a facut Lot este, din punct de vedere crestin, un lucru bun.

Consumul de vin este prezentat in mai multe capitole ca fiind un lucru pozitiv:

"Eu voi întoarce din robie pe poporul Meu Israel, şi ei vor zidi cetăţile cele pustiite şi le vor locui, vor sădi vii şi vor bea din vinul lor, vor face grădini şi din roadele lor vor mânca." (Amos 9:14)

"Altora din ei le era încredinţată cealaltă zestre şi toate lucrurile trebuitoare pentru cele sfinte: făina cea mai bună, vinul, untdelemnul şi tămâia cea mirositoare" (Cronici I 9:29)

"Iar grâul, orzul, untdelemnul şi vinul de care vorbeşti tu, domnul meu, trimite-l robilor tăi" (Cronici II 2:15)

"Te va iubi, te va binecuvânta, te va înmulţi şi va binecuvânta rodul pântecelui tău, rodul pământului tău, pâinea ta, vinul tău, untdelemnul tău, pe cele născute ale vitelor tale mari şi ale oilor turmei tale în pământul acela" (Deuteronom 7:13)

"Voi da pământului vostru ploaie la vreme, timpurie şi târzie, şi-ţi vei strânge pâinea ta, vinul tău şi untdelemnul tău" (Deuteronom 11:14)

"Du-te şi mănâncă cu bucurie pâinea ta şi bea cu inimă bună vinul tău, pentru că Dumnezeu este îndurător pentru faptele tale" (Ecleziastul 9:7)

"Să slujeşti numai Domnului Dumnezeului tău şi El va binecuvânta pâinea ta, vinul tău, apa ta şi voi abate bolile de la voi." (Exodul 23:25)

"Întăriţi-mă cu vin, cu mere răcoriţi-mă, că sunt bolnavă de iubire" (Cantarea Cantarilor 2:5)

"Strâns-am miruri aromate, miere am mâncat din faguri, vin şi lapte am băut. Mâncaţi şi beţi, prieteni, fiţi beţi de dragoste, iubiţii mei!" (Cantarea Cantarilor 5:1)

"Du-te şi mănâncă cu bucurie pâinea ta şi bea cu inimă bună vinul tău, pentru că Dumnezeu este îndurător pentru faptele tale" (Ecleziastul 9:7)

Este previzibila obiectia ca aceste citate sunt din Vechiul Testament, ale carui prevderi nu se mai aplica, prioritatea avand acum cele din Noul Testament. Raspunsul este multiplu:
a) in biblie exista inca ambele Testamente
b) Isus spune ca nu a venit sa "strice legea veche", prin urmare este inca valabila
c) crestinii pun mare pret pe cele zece porunci, pe psalmi, pe o mare parte a Vechiului Testament; nu pot renunta arbitrar la fragmentele care ii incomodeaza, daca vor sa fie consecventi

Dar sa vedem cum se raporteaza Isus la consumul de alcool.

Conform Evangheliei lui Ioan, prima minune infaptuita de Isus a fost la o nunta, cand a transformat apa in vin, dupa ce nuntasii lichidasera toate proviziile de alcool ale gazdei. Isus porunceste sa fie umplute cu apa sase vase uriase din piatra, folosite in mod curent pentru imbaiere. Apa din toate aceste vase este transformata miraculos in vin de buna calitate. Cum este indoielnic faptul ca Isus ar indemna pe cineva sa faca un lucru rau, este firesc sa presupunem ca o betiveala crunta cum pare cea de la nunta respectiva este ceva foarte bun.

In timpul misiunii sale, Isus este recunoscut in comunitate ca nefiind un ascet, dimpotriva, este descris ca un "om mâncăcios şi băutor de vin" (Luca 7:34, Matei 11:19). Descrierea Cinei cele de Taina arata cat se poate de limpede ca: avea vin la masa; obisnuia sa consume vin; indeamna si pe altii sa o faca (Luca 22:17)

Un crestin, daca nu vrea sa cada in pacatul trufiei si sa se creada el insusi mai bun decat Isus, ar trebui sa procedeze intocmai ca idolul sau, adica sa consume regulat bauturi alcoolice.

In ceea ce priveste tutunul, cum spuneam, nu exista un text care sa-l interzica in mod expres. Si tot ceea ce nu este interzis este permis, concluzia este logica, Isus permite fumatul.

Mai mult decat atat, cuvintele lui Isus sunt foarte clare:

"Acum şi voi sunteţi nepricepuţi? Nu înţelegeţi că tot ce intră în gură se duce în pântece şi se aruncă afară? Iar cele ce ies din gură pornesc din inimă şi acelea spurcă pe om. Căci din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtişaguri, mărturii mincinoase, hule.Acestea sunt care spurcă pe om" (Matei 15:17)

Deci ceea ce trebuie sa faca un bun crestin este sa se feresca de ganduri rele, de ucideri, de furtisaguri etc, nu sa se abtina de la tutun si bautura. Pentru ca prin fapte si ganduri rele isi necinsteste trupul, nu prin ceea ce mananca, bea sau fumeaza.

Asa ca dragilor crestini, beti cat vreti, fumati cat vreti, aveti liber "de sus"

Niciun comentariu: