luni, 1 noiembrie 2010

Bona

Zilele trecute, la micul dejun, in timp ce ii dadeam cereale cu lapte fetitei mele de doi ani si opt luni, purtam (ca de obicei) diverse conversatii impreuna. La un moment dat ma intreaba:

- Tati, de ce ploua?Nu ploua. Intrebarea era una din nesfarsitul sir de "de ce"-uri pe care le lanseaza la varsta asta cu cadenta cu care Kalashnikov improasca cu gloante. Si, evident, era a cincimiitreisutecinzecisaptea oara cand punea aceasta intrebare. Nu i-am mai spus, ca de celelalte cincimiitreisutecinzecisase ori, explicatia, si am intrebat-o pe ea:- Tu esti o fetita mare si stii de ce ploua. Spune-mi tu mie de ce ploua.

Si in loc sa aud ceea ce anticipam, explicatia pe care i-am dat-o de nenumarate ori atat eu, cat si sotia, o aud ca zice:

- Pent'u ca asa v'ea doamne-doamne!

Mi-a inghetat lingurita in mana. Cred ca m-am facut verde-albastru la fata in secunda aia. Dupa primele fractiuni de secunda de soc am fost in stare sa zambesc si sa o intreb:

- Cine ti-a spus tie lucrul asta?

Raspunsul a fost, evident, cel pe care il banuiam:

- Luiza!Luiza este bona ei. Sfidand toate sfaturile pedagogilor (care spun ca adultii care ingrijesc un copil nu trebuie sa se contrazica in explicatiile date micutilor) am reusit sa articulez:

- Maria, dar tu stii ca ploua pentru ca vantul aduce nori plini cu apa care se scutura si apa asta uda iarba si florile ca sa creasca mari si frumoase... Luiza a gresit, nu a invatat prea bine cand a fost la scoala despre ploaie, dar cand vine o sa ii spunem si ei de ce ploua, si de acum inainte o sa stie si ea.

Dupa ce bona a venit, primul lucru pe care l-a facut fetita a fost sa strige bucuroasa, chiar inainte sa o salute:

- Luiza, stiu de ce ploua!

I-am atras atentia bonei, fara sa fie de fata fetita, ca noi nu dam astfel de explicatii copiilor, cand intreaba ceva. Nu i-am spus direct ca la urmatoarea abatere de acest gen s-ar putea sa urmeze concedierea... Oare s-ar putea plange, intr-un astfel de caz, la CNCD pentru discriminare religioasa?

4 comentarii:

godless1859 spunea...

Cred ca a venit vremea sa-ti introduci fata in povestirile biblice. Aia cu potopul de exemplu, in care doamne doamne a adus ploaia. Si a adus-o cam tare.

Sau, daca ploaia de vine de fiecare data cand vrea doamne, inseamna ca atunci cand avem nevoie de ploaie doamne doamne e rau cu noi, ca nu ne-o da, iar atunci cand da prea multa doamne doamne e si mai rau. Ar fi destul sa o bage in ceata.

Sau poti sa o prinzi pe luiza la interval si sa o intrebi pe ea in prezenta copilului cum face doamen doamne sa aduca ploaia. Prin magie?

abis spunea...

La doi ani si opt luni e cam devreme sa-i povestesc despre Potop... La varsta asta nici nu prea intelege ce inseamna "om rau" :)

Engineered spunea...

Sunt cam tânăr pentru asta, dar m-am trezit gândindu-mă în repetate rânduri la influența pe care ar avea-o religia asupra ipoteticului meu copil.

Am ajuns ateu prin niște condiții la care nu mi-aș supune cu premeditare vreo odraslă, iar apoi, sunt factorii sociali și nu aș vrea să fiu izolat de copil din cauza credințelor străbună, dar nici să îl(o) alienez oferindu-i informații cu care restul colectivului nu e de acord. Sunt curios cum te descurci.

abis spunea...

Engineered:

Deocamdata nu primeste niciun fel de informatii despre religie. Le va primi, de la parintii ei, atunci cand va fi suficient de mare pentru a intelege ce inseamna lucrurile astea. Deocamdata suntem la nivelul "cei trei purcelusi" si "alba ca zapada".

Ce se va intampla cand va merge la gradinita, ori la scoala, inca nu stiu, o sa iti spun atunci, daca ne mai vedem "online" peste cativa ani. :) Oricum, o sa fie al naibii de complicat de luat deciziile cele mai bune in privinta asta. Pentru ca inevitabil va fi expusa la o gramada de informatii manipulatoare, si daca nu va avea de acasa un background solid in privinta asta, o sa fie cam nasol...

A mai auzit ea de la diversi "binevoitori" despre copilasul Isus, l-a vazut si in icoane in casa bunicilor ori in alte locuri, deocamdata i-am spus ca este vorba despre o poveste.