luni, 16 iulie 2012

BOICOT

Este treaba USL-ului sa scoata la vot noua milioane de oameni care sa le valideze ceea ce am numit "o lovitura de stat".

Este treaba USL-ului sa atinga cvorumul.

Nu este treaba celor care sustin ordinea fireasca a lucrurilor sa demonstreze ceva. Cinci milioane de romani au dat un mandat unui presedinte, modul in care si-a indeplinit mandatul se judeca la sfarsit - atat timp cat nu comite incalcari ale Constitutiei. Iar aceste incalcari nu exista.

Nu am niciun motiv sa ma prezint la urne din trei in trei luni sau cand vrea o oarecare alianta politica ajunsa conjunctural "la butoane". Am votat odata pentru cinci ani, ajunge. Daca vor sa schimbe ceea ce am votat pentru cinci ani, sa aduca ei suficient de multi oameni la urne, sa nu conteze pe mine ca ii ajut sa atinga cvorumul. Este o chestiune care tine strict de legitimitatea USL-ului daca reuseste sa stranga suficient de multi votanti, nu tine de legitimitatea altcuiva.

Eu unul am decis: aleg BOICOTUL.

Nu ma voi prezenta la vot si nu voi alege nici DA si nici NU, pentru ca nu consider ca acest referendum isi are rostul, nu consider ca isi are obiectul. Din partea mea nu exista niciun motiv pentru ca acest referendum sa aiba loc. Nu vreau sa ii ajut in niciun fel.

Mi-as dori ca prezenta la vot sa nu depaseasca, sa zicem, 30% - chiar daca ar vota cu totii DA. Mesajul ar fi deosebit de puternic: pentru 70% acest referendum este inutil si inoportun, luati-l si spalati-va cu el pe cap. Si nu ne mai deranjati pentru toate prostiile voastre.


luni, 9 iulie 2012

De ce spun NU

La referendumul care va avea loc pentru suspendarea presedintelui voi spune foarte clar NU.

De ce?

Pentru ca intrebarea de la referendum, in ciuda aparentelor, nu il vizeaza pe politicianul Basescu. Nu vizeaza prestatia lui in functia de presedinte. Nu vizeaza simpatia ori popularitatea lui in randul electoratului. Intrebarea este cu totul alta.

O recapitulare:

1. Imediat dupa preluarea puterii, guvernul USL, in prima sedinta, a decis schimbarea conducerii Inspectoratului de Stat in Constructii. Era cel mai urgent lucru care trebuia facut... A fost instalat celebrul (de-acum) Grajdan, a carui prima actiune a fost incercarea de a-l salva pe Nastase din mana Justitiei.

Pot fi de acord cu acest tip de comportament, daca nu ilegal, atunci cel putin imoral?

NU!

2. Dupa condamnarea lui Nastase atat guvernul, prin Ministerul de Interne, cat si medicii de la Spitalul Floreasca (intamplator oare majoritatea membri de vaza ai PSD, unii cu propriile lor probleme cu Justitia) s-au facut scut pentru a preveni ori amana momentul in care Nastase va ajunge la inchisoare. Suspiciunile ca "sinuciderea" lui Nastase a fost regizata se bazeaza pe argumente si intrebari care inca nu au primit un raspuns.

Pot fi de acord cu folosirea institutiilor statului pentru a salva de la inchisoare un condamnat?

NU!

3. Curtea Constitutionala a decis ca la Consiliul European merge presedintele, nu premierul. Asa rezulta din textul Constitutiei. Premierul a sfidat Curtea Constitutionala si a decis sa mearga el.

Pot fi de acord ca deciziile Justitiei (Curtea Constitutionala fiind singura competenta sa se pronunte in astfel de cazuri) sunt optionale ori facultative? Ca deciziile Justitiei pot fi incalcate dupa bunul plac?

NU!

4. Agentia Nationala de Integritate a constatat ca doi parlamentari (intamplator ai Puterii) sunt incompatibili. Inalta Curte de Casatie si Justie a dat castig de cauza ANI. Conform legii, cei doi deputati isi pierd automat mandatul. Insa Parlamentul a decis prin votul Comisiei Juridice sa nu tina seama de hotarerea definitiva si executorie a ICCJ, iar cei doi sunt in continuare bine-mersi in parlament.

Pot fi de acord ca Parlamentul este mai presus de lege? Ca Parlamentul da legi pe care apoi le incalca?

NU!

5. Puterea USL a schimbat din functie Avocatul Poporului desi legea nu ii permitea sa faca acest lucru. Deasemenea, a numit ca presedinte interimar al institutiei Avocatul Poporului un pesedist, desi legea nu prevede interimatul functiei: Mandatul Avocatului Poporului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului", scrie legea.


Pot fi de acord ca Parlamentul este mai presus de lege? Ca Parlamentul da legi pe care apoi le incalca?

NU!

6. Convocarea sesiunii extraordinare, și la Cameră, și la Senat, s-a făcut fără acordul președinților celor două Camere, în contextul în care art 66 alin. 3 din Constituția României prevede că în sesiunea extraordinară "convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora". Faptul este prevăzut și în regulamentele de funcționare ale celor două Camere

Pot fi de acord ca Parlamentul poate incalca prevederile Constitutiei?

NU!

7. Schimbarea din functie a presedintilor Camerelor s-a facut fara a respecta Regulamentele Camerelor, Constitutia si deciziile anterioare ale Curtii Constitutionale. Fosta putere pedelista a asteptat ani buni pana cand a putut prelua presedintia Camerelor, desi avea majoritatea, pentru ca prevederile Constitutiei si deciziile CCR nu i-au permis acest lucru. Actuala putere uselista nu a tinut inca cont de nimic.
Pot fi de acord ca Parlamentul poate incalca prevederile Constitutiei?

NU!

8. Guvernul a decis preluarea Monitorului Oficial pentru a jongla cum doreste cu publicarea rapida sau intarziata a actelor normative; in acest fel a fost salvat Voiculescu de un verdict in cazul procesului sau

Pot fi de acord cu astfel de practici?

NU!

9. Acuzat fiind de plagiat, premierul Ponta a desfiintat organismul care era indreptatit sa dea o decizie oficiala practic in timp ce acesta dezbatea teza sa de doctorat; a modificat substantial componenta comisiei, iar verdictul (cel anterior, de "plagiat", nu este considerat de catre Ponta valabil) se va da la calendele grecesti.

Pot fi de acord cu subordonarea institutiilor statului pentru a acoperi o hotie a premierului (caci plagiatul este o hotie)?

NU!

10. Guvernul a emis cateva Ordonante de Urgenta prin care a modificat atat atributiile Curtii Constitutionale, cat si legea referendumului, desi potrivit Constitutiei nu avea acest drept. Singura institutie care poate ataca la CCR aceste Ordonante este Avocatul Poporului. Insa, cu noua conducere ilegala si interimara, in ciuda avalansei de solicitari primite, Avocatul Poporului nu sesizeaza CCR pentru a verifica in ce masura OUG-urile incriminate respecta sau nu Constitutia.

Pot fi de acord cu emiterea unor ordonante evident necontitutionale, insa "securizate" prin faptul ca institutita care trebuia sa ceara verificarea lor nu-si face datoria?

NU!



Toate aceste lucruri sunt dovada ca suntem in plina lovitura de stat. Puterea USL actioneaza discretionar, dispretuieste Constitutia, incalca legile tarii, incalca Regulamentele.

O lovitura de stat inseamna castigarea puterii statului prin incalcarea regulilor jocului.

Exact asta se intampla. Si chiar daca la referendum majoritatea cetatenilor care isi vor exprima votul vor decide sa acorde un cec in alb actualei puteri, acest lucru nu schimba realitatea ca USL a dat o lovitura de stat. Din pacate concetatenii nostri par mai degraba predispusi sa accepte o astfel de incalcare a regulilor decat sa o sanctioneze.

Suntem putini cei care credem ca mai presus decat antipatiile si simpatiile fata de un anumit om politic, mai presus decat afinitatea pentru o anume doctrina politica, trebuie sa fie respectul regulilor si domnia legii.

Insa chiar daca suntem putini avem datoria sa o spunem raspicat si pana la capat:

NU!

________________________________________________________

UPDATE:

Am decis ca cea mai buna forma de a spune NU, de data asta, este absenta de la vot. In felul asta nu legitimez cu prezenta mea o tentativa de lovitura de stat. Daca votez, fie si NU, inseamna automat ca recunosc legitimitatea referendumului. Si nu pot face asta.

In plus, exista riscul ca sa-i ajut pe pucisti. Daca se prezinta la vot noua milioane dintre care voteaza pentru suspendare jumatate plus unu, vor fi necesare 4,5 milioane de voturi DA. Daca se prezinta la vot doar cei care vor sa-l demita pe presedinte, vor avea nevoie de noua milioane de voturi DA.

Asadar, BOICOTEZ REFERENDUMUL!

Boicotul nu inseamna abtinere, nu inseamna dezinteres, ci inseamna refuzul de a legitima pucistii; noi nu avem nimic de demonstrat, ei sunt cei care, daca vor si daca pot, trebuie sa-si adune sustinatorii, fara ajutor din partea noastra; daca sunt mai multi si mai motivati, sa-i convinga sa voteze. Eu am votat in 2009 si nu am niciun motiv sa o fac acum.


Cuvantul de ordine in aceasta vara este BOICOT!
________________________________________________________


miercuri, 4 iulie 2012

Voi fi acolo

Inteleg sa nu iti placa mutra de buldog a lui Blaga. Nici mie nu-mi place. Ba mai mult, il suspectez de "blat" cu actuala putere

Inteleg sa nu iti placa de ifosele de primadona ale Robertei Anastase. Nici mie nu-mi plac.


Inteleg ca pot exista reprosuri la adresa activitatii lor - asa cum pot exista reprosuri la adresa activitatii lui Patapievici ca "sef" la ICR; pot exista nemultumiri legate de activitatea Avocatului Poporului, a operativitatii cu care Monitorul Oficial publica legile, ordonantele si decretele; pot exista nemultumiri la adresa unor decizii ale CCR.

Pot exista nemultumiri legate de activitatea consiliului care verifica daca Ponta a plagiat sau nu; insa desfiintarea lui practic peste noapte, asa cum a fost facuta, este de-a dreptul bolsevica.


Inteleg sa nu iti placa modul in care s-a comportat uneori presedintele Basescu. Nici eu nu sunt multumit de tot ce-a facut pana acum, din 2004, de cand este presedinte. Insa exista niste proceduri legale pentru a-l schimba, ne place sau nu, atat timp cat nu incalca Constitutia trebuie sa-l suportam pana isi termina mandatul, astea sunt regulile democratice.

Poate exista motive intemeiate pentru a schimba din functie unele persoane; insa orice schimbare din functie si orice modificare a atributiilor unei institutii trebuie sa urmeze calea legala. Daca parlamentul si guvernul tarii nu respecta legile doar pentru a scapa de niste persoane care ii incomodeaza, daca parlamentul tarii si guvernul nu respecta legile modificand ilegal atributiile unor institutii sau refuzand sa aplice hotarari judecatoresti definitive si executorii, nu poti spune ca nu  te afecteaza: atat timp cat institutiile statului incalca legile, ce pretentie poti avea ca simplii cetateni sa le respecte?

Din acest motiv voi lua parte la demonstratiile de strada care vor avea loc impotriva abuzurilor pe care le face actuala putere politica. Nu ca sprijin pentru Basescu, pentru Blaga, pentru Anastase, pentru Patapievici ori pentru alte persoane. Nici ca sprijin pentru PDL sau alte formatiuni politice.

Ci ca suport pentru domnia legii. Institutiile statului au incalcat legea, ele fiind primele chemate sa o respecte.

Si din acest motiv voi fi in Piata.

Acum guvernul si majoritatea USL au incalcat legea. Guvernul care incalca legile trebuie sa plece. Destul ne sfideaza in povestea cu plagiatul, ceea ce se intampla acum este cu mult mai grav: o adevarata mineriada.



JOS PONTA! JOS USL! HUOOOOOOOO!